Değerli Öğrencilerimiz,
2020 yılında kurulan Fakültemiz, 2024-2025 eğitim öğretim döneminde, Mimarlık Bölümü İngilizce programına ilk kez öğrenci almaktadır.
Genç fakültemizin özgün değerleri, Marmara Üniversitesinin köklü geçmişi ve güçlü kurumsal yapısı, Fakültede yer alan Mimarlık Bölümü ve Endüstriyel Tasarım Bölümlerinin deneyimli ve aynı zamanda dinamik öğretim üyeleri ile güçlü akademik kadrosu, Mehmet Genç Külliyesinin sahip olduğu tarihi, kültürel ve doğal özellikleriyle örülmüş kaliteli ve zengin eğitim-öğretim mekanları ile öne çıkarken, eğitime yaklaşımda ise kadim mesleki bilgiler ile çağdaş bilgi ve teknolojilerin kullanımı yanı sıra kuram ile uygulamanın dengesi, akademi ile sektörün birlikteliği ve etik değerleri kuvvetli meslek insanları yetiştirmek önemsenmektedir.
Fakültemiz yeni kurulmuş olmasına rağmen, bugüne kadar yarı pasif olarak Mimarlık (İngilizce), Mimarlık (Türkçe) ve İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı (Türkçe) programlarını yürütmüş ve mezun vermiştir. 2024 yılında yapılan köklü değişikliğin ardından, 2024-2025 eğitim öğretim dönemiyle tamamen yeni bir yapılanmaya geçilmiştir. Bu doğrultuda 2024 Eylül itibariyle Mimarlık Bölümü ilk öğrencilerini alarak eğitim hayatına başlamaktadır.
Kurulduğu günden itibaren, gerek tasarım fakültelerinde eğitimin omurgasını oluşturan stüdyolarda yakalamaya çalıştığımız entelektüel ortam gerek ERASMUS kapsamındaki öğrenci hareketlilikleri gerek staj gibi eğitimin önemli parçalarına ait süreçler bizi güçlendirmiştir. Bu bağlamda, bugüne kadar yeni kurulmuş olan diğer tüm Mimarlık okullarından deneyimi ile öne çıkmaktadır. Aynı zamanda Mimarlık Bölümümüz, İstanbul Anadolu yakasındaki ilk ve tek devlet mimarlık okuludur.
Fakültemizde kurumsal kimliğimizi ve bir geleneği oluşturmaya dair ilk adımları atıyoruz. Bu kimliğin temelinde, en başta kendisine ve çevresine karşı sorumluluklarını bilen, yani esasen kendini bilen, bu anlamda mesleki bilgi ve donanımı sağlam, etik değerleri kuvvetli, entelektüel derinlikte bir zihne ve bilimsel-sanatsal zenginliklere sahip, cesur ve heyecanlı, mesleki yenilik ve değişimleri yakından takip eden, uluslararası düzeyde akademik görünürlüğü olan meslek insanları yetiştirme düşüncesi yer almaktadır. Çünkü biliyoruz ki mesleğimiz, bir yerden sonra yaşam biçimimiz, hatta kimliğimizin bir parçası oluyor. Bu anlamda, öğrencilerimize mesleki eğitimle sınırlı olmayan, aynı zamanda ülkemizin genç nesli olarak sizlere, bilimsel, kültürel, entelektüel, insani ve etik değerlerle yol alabilmeniz için destek olmak konusunda ilkesel bir yaklaşım içindeyiz. Sizleri, meslek hayatına hazırlamanın ötesinde, kendisine, ailesine, topluma, kentine, ülkesine ve insanlığa faydalı bireyler yetiştirme gayretinde ve bilincindeyiz, çünkü biliyoruz ki eğitimin özü insan yetiştirmektir. Mezun olduktan sonra öğrencilerimizin atacağı adımlar, alacağı kararlar meslek alanımız gereği, insan hayatına, mekâna, kente, topluma doğrudan etkiler bırakmaktadır. Yaşanılan çevreye şekil verirken, özde saklı bu değerler ve niyetlerle hareket edilebildiği ölçüde meslek onurunun yükselmesine katkıda bulunulacağına inanıyoruz. Ve öğrencilerimizin eğitim hayatlarının da bu tohumların atıldığı bir süreç olduğu yaklaşımıyla şekillendirilmesi temel görevlerimizdendir.
Prof. Dr. İmre ÖZBEK EREN
Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı
Bu sayfa Mimarlık ve Tasarım Fakültesi tarafından en son 18.07.2024 11:44:07 tarihinde güncellenmiştir.